Hygiëne en kwaliteitsmedewerker (HKM) scholing

👉 Bij een klik op 'Inschrijven' gaat de betalingsprocedure meteen van start. Klik op LEES MEER voor meer informatie.

Over de cursus
Ben jij een verpleegkundige of een paramedicus en aandachtsvelder op je afdeling t.a.v. het hygiëne- en infectie preventiebeleid of geïnteresseerd hierin? Lijkt het je leuk om een brugfunctie te gaan vervullen tussen de Deskundigen Infectie Preventie (DI) en de dagelijkse praktijk op jouw eigen werkvloer van de patiëntenzorg afdeling? Dan is deze cursus geschikt voor jou!
In de cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Structuur infectiepreventie
  • Reiniging en desinfectie
  • Toegepaste infectiepreventie (wondzorg; lijnen en katheters)
  • BRMO en MRSA; Tuberculose en gastro-enteritis
  • Isolatiebeleid
  • Outbreak management
  • Kwaliteit en protocollen

Voor wie
Verpleegkundigen niveau 4/5 en paramedici.

Dit leer je
Deze cursus staat in het teken van het hygiëne- en infectiepreventie beleid. Het implementeren en uitvoeren hiervan op de eigen afdeling staat centraal. De cursist krijgt theoretische achtergrond informatie en praktische handvatten omtrent hygiëne richtlijnen, protocollen en het hanteren van uitbraaksituaties.
De cursist:

  • kan de basisonderdelen (pijlers) van een hygiëne en infectiepreventieprogramma benoemen, toepassen in de praktijk en
    actieve ondersteuning bieden bij implementatie en borging van
    deze pijlers op de eigen afdeling.
  • kan de infectiepreventieprotocollen interpreteren en toepassen in de praktijk.
  • kan vanuit de eigen beroepspraktijk belemmerende en stimulerende factoren benoemen t.a.v. de drie pijlers.
  • kan de ketens in de besmettingscyclus benoemen en kan bij elke schakel uitleggen hoe door eigen handelen de keten doorbroken kan worden.

Zoveel tijd kost het
De scholing bestaat uit 2 bijeenkomsten van 8 uur en zelfstudie bestaande uit het voorbereiden en het uitvoeren van een praktijkopdracht (SBU: 8). De tijd tussen de 2 bijeenkomsten is minimaal 4 weken. De uitwerking van de praktijkopdracht vindt plaats in de weken tussen lesdag 1 en lesdag 2. Wij raden je aan hier rekening mee te houden in je planning.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend voor 12 punten door de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland en bij Kwaliteitsregister V&VN.

Voorwaarden
Let op: ben je medewerker van het Radboudumc, dan verloopt de betaling standaard via je aanstellingskostenplaats. Soms is dat niet de bedoeling. Klik dan eerst op ‘Inschrijven’, klik daarna hier en klik vervolgens op de cursus waarvoor je je zojuist hebt ingeschreven. Kies
-betaal per factuur (bij betaling door jezelf/een andere werkgever), of
-betaal met referentiecode (bij andere kostenplaats, project of voucher), vul de betreffende gegevens in en klik op bevestig.
Bij annulering tot uiterlijk 14 dagen van tevoren brengen we €35 administratiekosten in rekening. Bij annulering na deze termijn het volledige bedrag.
Op al ons aanbod zijn de Algemene Voorwaarden Online Leeromgeving van toepassing.

Meer weten?
Yvonne Savelkoul-Broekman | Radboudumc Health Academy

€595,00

Onderdelen

  1. e-learning

    Hygiëne- en kwaliteitsmedewerker HKM : Voorbereiding dag 1

    Doorloop deze module alvorens deel te nemen aan dagdeel 1 van de scholing Hygiëne- en kwaliteitsmedewerker. Let op: deze module bevat een e-learning en in te leveren opdrachten.

  2. e-learning

    Hygiëne- en kwaliteitsmedewerker HKM: Voorbereiding dag 2

    Doorloop deze module alvorens deel te nemen aan dag 2 van de scholing. Let op: deze module bevat in te leveren opdrachten!

  3. event

    Hygiëne- en kwaliteitsmedewerker HKM - fysieke cursusdagen

    Op de cursusdagen zelf gaan we praktisch aan de slag. Je leert hoe je het hygiëne en infectie preventie beleid op jouw afdeling kunt verbeteren en hoe je een brugfunctie vervult tussen de Deskundigen Infectie preventie (DI) en de dagelijkse praktijk op de werkvloer. In deze cursus staat het hygiëne- en infectiepreventie beleid; het implementeren en uitvoeren hiervan op de eigen afdeling centraal. De cursist krijgt theoretische achtergrond informatie en praktische handvatten omtrent hygiëne richtlijnen, protocollen en het hanteren van uitbraaksituaties.

  4. e-learning

    Hygiëne Infectie Preventie (HIP) - Samen nog beter, e-learning

    In deze e-learningmodule doe je kennis op over Hygiëne en infectiepreventie. Het infectiepreventiebeleid steunt op 3 pijlers; basismaatregelen inclusief handhygiëne (Qportaal protocolnummer 050348) isolatiebeleid (Qportaal protocolnummer 049256) reiniging, desinfectie en sterilisatie (Qportaal protocolnummer 053890) In deze e-learning leer je besmettings -en infectierisico's te herkennen en besmetting te voorkomen door de juiste infectiepreventie maatregelen toe te passen. Je ontwikkelt je kennis op de 3 belangrijkste pijlers aan de hand van een korte toets. Wanneer je alle vragen goed hebt beantwoord ben je klaar om je kennis toe te passen in de praktijk en hiervoor vragen we je om in de getoonde praktijksituaties op tijd aan te geven wanneer iets mis gaat. Meer informatie? Olga Coenen